De Ringstraten

Het routekaartje bij deze wandeling kun je op de eerste pagina vinden.

De ringstraten volgen het verloop van de stadswallen en lopen deels ook parallel aan de Walstraten die op de stadsmuren zijn gebouwd.

De Walstraten zijn een beetje het ondergeschoven kindje gebleven. De bebouwing wordt soms gevormd door de achterkant van de aan de ringstraten gesitueerde bebouwing. Ze nodigen niet zo uit voor een stadswandeling.

Van Welderenstraat

De Van Welderenstraat (vanaf (8) is genoemd naar Johan baron van Welderen (17e eeuw), luitenant-generaal, gouverneur van Nijmegen.
Meteen als je de straat inloopt, vind je aan de linkerkant vanaf het mooie gebogen hoekpand enkele panden met wederom Jugendstildetails. Iets verder, tegenover de straat rechts, is de Museumwinkel waar je echt even binnen zou moeten lopen. Loop de straat door, er is van alles te vinden.

Bij nummer (9), op de hoek met de Eilbrachtstraat, werd op 15 november 2005 met twee kogels Louis Sévèke vermoord. Sévèke was een belangrijk activist en publicist uit het landelijke krakerscircuit. De moordenaar was eveneens uit het krakerscicuit afkomstig. Wraak en afgunst vormden het uiteindelijke motief voor deze daad.

Loop daarna bij de kruising met de Van Schevichavenstraat rechtdoor de Van Broeckhuysenstraat (10) in.

Van Broeckhuysenstraat

Deze straat is genoemd naar Reinier van Brouckhuysen (ca. 1440 – ca. 1495), verdediger van Nijmegen en burggraaf (1485, 1491-1493)

Ook hier: leuke winkels, goede horeca en ook hier voor wie er oog voor heeft Jugendstil elementen.

Het grote pand links dat lange tijd het onderkomen van de van de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant was is a al ruim 30 jaar het onderkomen van de Nijmeegse kraakbeweging. De Grote Broek, zoals het ook wel bekend is, is mooi opgeknapt en er is van alles te doen.

  Bij de kruising met de Staringstraat gaan we nog rechtdoor en steken dan over naar het pleintje met de Wilhelminaboom in het midden, het Hertogplein (11).

Hertogplein

De Wilhelminaboom die hier staat heeft al heel wat meegemaakt. Hij is als iel boompje geplant in 1898 bij de inhuldiging van Wilhelmina tot koningin. Hij staat er nog steeds, al bijna 125 jaar.

Je ziet hier ook een deel van de opgegraven resten van de Hertogpoort, waaronder een deel van de stadsmuur. Zoals je kunt zien loopt die door tot in de winkel aan de overkant. Hij sloot aan op de nu nog aanwezige muur in het Hunnerpark. De boog is een artistieke impressie van de poort die hier stond. In de kelder, haaks op de poort, is een informatiebord aanwezig. Rond de poort zijn in de straat de contouren van de situatie van voor 1875 aangegeven.

Aan de andere kant van het pleintje, voor het café op de hoek, staat een kijkkast waarin je de oude situatie in combinatie met nu kunt bekijken. Het lijkt een beetje op de wat onbeholpen poging hiernaast, maar dan duidelijker.

De Hertogstraat

We lopen nu niet door de Hertogstraat, maar het is wel leuk om er iets over te weten misschien.

De Hertogstraat

De Hertogstraat zou zijn naam kunnen danken aan de een of andere hertog die in het Valkhof hier vlak bij zijn residentie had. Bij hotel-café-restaurant Credible op de hoek zijn ze ervan uitgegaan dat het iets met herten (hertstraat) te maken had, zoals je aan de gevel kunt zien.

Toch is het waarschijnlijker dat de naam is afgeleid van "Hersteeg", want die naam gebruikten oudere mensen zo rond 1900 nog. Hersteeg of Hertsteeg komt dan van heirsteeg of heersteeg, een naam die als Heerweg en dergelijke vaak aan militaire Romeinse wegen werd gegeven. De Hertogstraat ligt exact in het verlengde van de Romeinse (leger)weg die van Cuijck, via Heumensoord richting Valkhof liep.

Meer over de Romeinse weg met wachtpost door Heumensoord

Vanaf het Hertogplein gaan we nu richting (12) Je ziet in de verte een poortgebouw.

Naar het Marienburg

Met dank aan Rob Essers die met zijn onnavolgbare Stratenlijst van Nijmegen een onuitputtelijke bron van wetenswaardigheden over de Nijmeegse straatnamen heeft samengesteld.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 05-01-2021.