De Ringstraten

Je kunt van de tekst op deze pagina een PDF maken, die je kunt uitprinten en voor onderweg kunt meenemen


Op dit punt aangekomen kun je ervoor kiezen om (eerst nog) de Valkhofwandeling te doen. Die begint bij het Spoorwegmonument (met de engel (kaartje)) en eindigt daar ook, zodat je daarna de Ringstratenwandeling van hier af kunt vervolgen.
Wil je zonder Valkhof verder: we wandelen nu door een paar straten die zich kenmerken door oude panden, leuke winkeltjes, variatie en kleine schaal. Ze geven bovendien een beeld van het Nijmegen van voor de oorlog, van voor het bombardement van '44 en de daarop volgende frontstad-periode.

Als eerste lopen we door de Hertogstraat.

Loop vanaf het Gebroeders van Lymborchhuis, de Loden Lady of het stadskasteel achter het pannenkoekenhuis de Hertogstraat in en hou de rechterkant aan.

De Hertogstraat

De straat zou zijn naam kunnen danken aan de een of andere hertog die in het Valkhof hier vlakbij zijn residentie had. Bij hotel-café-restaurant Credible op de hoek zijn ze ervan uitgegaan dat het iets met herten (hertstraat) te maken had, getuige de gevel.

Toch is het waarschijnlijker dat de naam is afgeleid van "Hersteeg" een naam die oudere mensen zo rond 1900 nog gebruikten. Hersteeg komt dan van heirsteeg of heersteeg, een naam die vaak aan militaire Romeinse wegen werd gegeven. De Hertogstraat ligt exact in het verlengde van de Romeinse (leger)weg die van Cuijck, via Heumensoord richting Valkhof liep.

Meer over de Romeinse weg met wachtpost door Heumensoord - meer over het Valkhof

Veel panden dateren van rond 1900 hier met hier en daar een vleug Jugendstil.

Aan het eind van de Hertogstraat ligt het Hertogplein en daar wordt de Hertogpoort  (Hersteegpoort) gevisualieerd, zowel met een poortachtig kunstwerk als met afwijkend plaveisel in de straat.

Meer over de Hertogpoort

  Sla hier rechtsaf de van Broeckhuijsenstraat in.

Intermezzo: de Ringstraten

Ringstraten

De ringstraten volgen het verloop van de stadswallen en lopen deels ook parallel aan de Walstraten die op de stadsmuren zijn gebouwd. De Walstraten zijn een beetje het ondergeschoven kindje gebleven. De bebouwing wordt soms gevormd door de achterkant van de aan de ringstraten gesitueerde bebouwing. Ze nodigen niet zo uit voor een stadswandeling.

Van Broeckhuijsenstraat

(Reinier van Brouckhuysen,) (Broekhuizen [?] ca. 1440 – ca. 1495), verdediger van Nijmegen, burggraaf (1485, 1491-1493)

 

Daar vertellen we nu wat over. Verder nodigen we je uit om deze straten zelf door te lopen, je ogen de kost te geven en we komen elkaar dan weer tegen op het kruispunt Van Welderenstraat - Bisschop Hamerstraat - In de Betouwstraat - Molenstraat.

Van Welderenstraat

Johan baron van Welderen (17e eeuw), luitenant-generaal, gouverneur van Nijmegen

In de Betouwstraat

Nassausingel - Bisschop Hamerstraat

Molenstraat

Molenstraatskerk , Mariakapel, zwarte madonna

Plein 1944

Verloren toren, monument voor de in de oorlog gesneuvelde militairen

Augustijnenstraat

Deze pagina werd het laatst aangepast op 03-02-2020.