De botanische tuin van Nijmegen

De Hortus van Nijmegen ligt, als een juweel in een juweel, in Park Brakkenstein, aan de zuidrand van de stad. Park Brakkenstein ligt tegen de campus van de Radboud universiteit aan.

Kaartje naar de hortus (klik op deze link om het kaartje te openen, stuur het indien nog nodig door naar je mobiel ("Route verzenden naar je telefoon") en wijzig de startbestemming naar "Mijn locatie". Dan krijg je vanzelf de route te zien.

Website: https://www.hortus-nijmegen.nl/. Adres: d'Almarasweg 22d - 6525 DW Nijmegen. GPS: Breedtegraad: 51.8425 | Lengtegraad: 5.85278


Deze hortus is al de derde die de stad rijk was. De eerste lag op het Mariënburg en diende als kruidentuin voor medicinale planten voor het daar gevestigde militaire hospitaal, de tweede lag langs de huidige Doddendaal, vlak bij het Kronenburgerpark.

De huidige hortus is aangelegd tussen 1969 en 1971. Toen werd hij Hortus Arcadië genoemd. In 2015 ging de Hortus Arcadië over in de Hortus Nijmegen.

Hortus Nijmegen heeft meerdere "sferen"

De theetuin met prachtige borders vol bloemen en planten uit binnen- en buitenland. Met elementen die zich ook voor een bezoek met kinderen prima lenen.

De landschapstuin /botanische tuin met alpenrots met alpiene en inheemse planten. De tuin is "opgezet naar de inzichten van pioniers van de Nederlandse natuurbescherming Jac. P. Thijsse en Victor Westhoff. In de tuin vind je verschillende half-natuurlijke, door de mens en natuur gevormde plantengemeenschappen. Veel van deze half-natuur en ook de daarin voorkomende soorten worden bedreigd. In Nijmegen zijn deze Rode Lijst soorten terug te vinden in hun natuurlijke vegetatie. " Citaat website van de hortus.

De tuin is ook een klein openluchtmuseum met kunst die verrassend tevoorschijn komt tussen en in harmonie is met, de omringende natuur. Er worden ook tijdelijke kunstexposities gehouden.

In de tuin vinden in de zomermaanden activiteiten plaats waaronder druk bezochte concerten, workshops, rondleidingen en meditaties.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 20-08-2019.