St. Stevenstoren

Het routekaartje kun je op de eerste pagina van deze wandeling vinden.

 Loop nu over het lage gedeelte verder door en buig naar rechts om, om de kerk.

Mocht je de St. Stevenstoren willen bezichtigen Klik hier voor de openingstijden dan kun je beter op het verhoogde gedeelte rechts verder lopen.

De St. Stevenstoren heeft, net als de St. Stevenskerk een warm plekje in de harten van de Nijmegenaren: het is het herkenbare baken als je over de Waalbrug de stad binnenrijdt. Het is het gemeenschappelijke symbool voor wat omgaan met tegenslag en gemeenschapszin betekenen.

De Engel aan de voet van de toren

(11) Onderaan de toren vind je het monument de Engel, monument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog van Mari Andriessen. Een vliegende engel neemt een overleden kind mee. Het stond eerst onderaan de Stikke Hezelstraat, op de plaats waar de toren op de huizen viel en er een parkje was ingericht. Op de plaats van dit parkje werd een rijtje nieuwe panden gebouwd. 

Omgekomen torenwachters

Bij het bombardement van Nijmegen in februari 1944 viel de St. Stevenstoren op de kerk en op panden onderaan de Stikke (= steile) Hezelstraat viel.

Plaquette voor omgekomen torenwachters (foto: Peter Kuipers CC BY 3.0)Vijf torenwachters die werkten voor de luchtbescherming kwamen om het leven. Met deze plaquette worden ze in de kerk herdacht.

De herbouwde toren

De na de oorlog herstelde toren is grotendeels gelijk aan het origineel, al is de spits 3 meter hoger en daarmee wat slanker dan vroeger geworden. De toren is van binnen uit beton opgetrokken. Dat was goedkoper, het is ook duurzamer en brandveiliger dan hout. Bij het dakherstel van de Notre-Dame zal waarschijnlijk ook voor beton worden gekozen.

Klimmen naar het mooiste uitzicht.

Om boven te komen zijn er 199 treden te beklimmen, maar dan krijg je wel een beloning voor je inspanningen: op de eerste verdieping spullen uit de geschiedenis van de toren, op de tweede verdieping een grote bomscherf die na het bombardement in de kerk lag. Nog hoger vind je de beiaardkamer en de uurwerkkamer. En dan het fenomenale uitzicht over de stad en het zo gevarieerde landschap in de omgeving. De Waal, de Spiegelwaal en de Betuwe. Het zicht op Wageningen, de Elterberg en Arnhem. Het natuurgebied de Ooij dat, op nog geen halve kilometer van het centrum gelegen, uitnodigt tot zwemmen, fietsen en wandelen. En in alle richtingen het zicht over de stad.

Openingtijden St. Stevenstoren: https://tinyurl.com/openingstijdentoren .

Leuks over de klokken

Tegenover de toren zie je een voorbeeld van de nieuwbouw uit de periode dat de verpauperde Benedenstad voor een groot deel werd gesloopt. Hoewel relatief nieuw, past de bouw mooi bij de omgeving. Het dakenpatroon is ontleend aan de toestand van voor de sloop, net als verderop het stratenpatroon.

Buig nu af naar rechts De huisjes hier zijn de Kanunnikenhuisjes.

De Kanunnikenhuisjes

© Hans van Meteren - Kanunnikenhuisjes Nijmegen

(12) De kanunnikenhuisjes waren bestemd voor de Kanunniken die verbonden waren aan de Stevenskerk. Als je wilt, kun je bij (12)  naar beneden lopen en rechts de achtergevels van de huisjes bekijken.

(13) Aan het einde van dit straatje vind je rechts onderaan de trappen het oudste café van de stad: De Blaauwe Hand.

De naam is ontleend aan de stamgasten van dit café die werkten in de Lakenhal boven en die blauwe handen kregen van het verven van de stoffen.

Verder, naar de Commanderie van St. Jan

De zeven klokken in de Stevenstoren

De zeven klokken in de Stevenstoren.

Er hangen 7 klokken in de Stevenstoren. Hieronder de namen, het gewicht, het jaar van gieten, de doorsnede, de klokkengieter en de plaats waar elke klok gegoten is. Over de laatstgenoemde klok nog wat meer na het overzicht.

Naam van de klok Gewicht Gietjaar Omtrek Klokkengieter Plaats van gieten
H. Stephanus 1700 kg 1953 138 cm Van Bergen Heiligerlee
H. Petrus 250 kg 1953 122 cm Van Bergen Heiligerlee
H. Johanna te Drieën 725 kg 1953 103 cm van Bergen Heiligerlee
H. Gertrudis 350 kg 1953 82 cm Van Bergen Heiligerlee
H. Albertus Magnus 500 kg 1738 82 cm Peter en Mathias van den Gheyn Leuven
Catharina 3500 kg 1566 164 cm Peter en Hendrik van Trier Aken
H. Johannes 388 kg 1484 86 cm Gerard van Wou Kampen

 

Geert van Wouw, Nijmeegs klokkengieter

Geert van Wou, klokkengieter

Woonhuis Geert van Wouw klokkengieter. Hezelstraat 17 NijmegenNaar Geert zijn de trappen vernoemd die van de Stikke Hezelstraat naar de (Zuiderkapel van de) St. Steven lopen. Geert van Wou woonde in de Lange Hezelstraat, op nummer 17  

Geert van Wou is de belangrijkste luidklokkengieter die Nederland en West-Duitsland gekend heeft. Hij werd rond 1450 waarschijnlijk als zoon van klokkengieter Willem van Wou hier in Nijmegen geboren. Pas kortgeleden is ontdekt dat Geert ook een klok in de Stevenstoren gegoten heeft. Tot dan was hij vooral bekend van de klokken in de Domtoren van Utrecht.

Als je in meer geïnteresseerd bent kijk dan op beiaarden.nl waaraan we dit laatste stukje ontlenen. André Lehr, een bekend campanoloog vertelt daar veel meer.
De klok in de Stevenstoren ontbreekt in zijn beschrijving. Niet zo vreemd, omdat hij pas na verschijnen van de tekst op die website is ontdekt.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 20-08-2021.