De Oversteek

September 1944 was een doorslaggevende maand in de Operatie Market Garden. Bij Arnhem waren de geallieerden opgetrokken. John Frost en zijn mannen moesten de Arnhemse brug veroveren maar ze beschikten voor maar twee dagen over proviand en munitie. Dat bleek een onmogelijke opgave. John Frost en 200 gewonde manschappen werden krijgsgevangen gemaakt.

Misschien zou de operatie gunstiger zijn verlopen als het mogelijk was geweest de geallieerden vanuit het zuiden eerder bij te springen.

Op 20 september kreeg het 3rd Battalion van het 504th Parachute Infantery Regiment van majoor Julian Cook opdracht de Waal over te steken en de spoorbrug via de noordzijde te veroveren. Met veel te lichte boten van het Britse XXX Corps gingen ze de Waal over. Het werd een gevecht van man tegen man. Van de 26 boten die vanaf de zuidoever vertrokken, kwamen er volgens ooggetuigen maar dertien aan de overkant aan. De rest was tijdens de overtocht gezonken of de aan boord aanwezige genisten waren gedood. De soldaten die wel de andere kant van de Waaloever wisten te bereiken, vochten zich met getrokken bajonetten naar de verkeersbrug. Twee uur na hun overtocht hadden de para's de spoorbrug in handen en leden de Duitsers flinke verliezen. Nog eens twee uur later hadden ze de noordzijde van de verkeersbrug ingenomen. Toen rolden de eerste tanks van de Grenadier Guards de brug over.

De operatie zelf lukte: de beide bruggen bij Nijmegen werden veroverd, maar Arnhem kon niet worden bereikt.

Aan de noordzijde van de Waal, nabij de brug De Oversteek, vind je het monumentje voor de omgekomen soldaten. Elk jaar wordt daar, samen met schoolkinderen uit Nijmegen, de gewaarde oversteek in rubberen bootjes herdacht.

Sunset march en Lights Crossing

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Speciaal de 48 bij de oversteek van de Waal ("Waalcrossing") omgekomen militairen worden daarmee herdacht.

De verlichting van de brug De Oversteek vormt een kunstwerk. Rond zonsondergang worden de 48 paar lichtmasten op de brug paar voor paar ontstoken. Iedere avond loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin deze lichtmasten aan gaan.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Ze willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid. Iedereen kan zich bij de oversteek aansluiten.

Over de Sunsetmars (also in English) | Over het kunstwerk Lights Crossing van Atelier Veldwerk
De Sunset march is een initiatief van “Veteranen Overbetuwe“.

Liberationroute