Burchtstraat

Je kunt van de tekst op deze pagina een PDF maken, die je kunt uitprinten en voor onderweg kunt meenemen


  Hou voor het vervolg van de wandeling de kant van het stadhuis aan en loop van de Grote Markt af richting het oosten.

Lang verhaal over de Burchstraat kort.

De Burchtstraat was en is een van de belangrijkste straten in het centrum van Nijmegen. Hij leidt naar het Valkhof en de Valkhofburcht aan de ene en naar de Grote Markt en de Stevenskerk aan de andere kant.

Het stadhuis ligt aan deze straat. In de middeleeuwen woonden hier de Gebroeders van Lymborgh, over de hele wereld bekend, maar (nog ) wat minder in ons eigen land. Hoewel... als je hun werk ziet, gaat er misschien een lichtje branden.

In de Romeinse tijd maakte de Burchtstraat deel uit van de route van Xanten, in het huidige Duitsland, naar Katwijk aan Zee. Wegen in de Romeinse tijd.

In de straat stonden tenminste twee stadskastelen. En een dame uit de Merovingische tijd: de Loden Lady vond er eeuwige rust.

De Merovingen waren een dynastie van Frankische koningen, die van de 5e tot in de 8e eeuw regeerden over een regelmatig veranderend gebied in delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De Merovingische periode werd gevolgd door de Karolingische toen Pepijn de Korte in 751 de laatste Merovingische koning, Childerik III, afzette.


Je ziet in deze straat, vooral aan de rechterkant, veel wederopbouwarchitectuur. Het is, vooral in de uitvoering, niet allemaal even fraai: het waren moeilijke tijden zo na de oorlog, maar aan de linkerkant zijn daar, gemengd met bebouwing van voor de oorlog, toch fraaie staaltjes van te vinden.

Loop door tot tegenover C&A. Daar zijn twee interessante zaken te ontdekken: het graf van de Loden Lady en het pand met de middeleeuwse kelder waar vier wereldberoemde Nijmeegse kunstenaars hun woning en atelier hadden.

Het graf van de "Loden Lady"

Pal tegenover C&A en midden op straat vind je een kunstwerk dat herinnert aan het graf dat in mei 2001 precies hier, bijna vier meter onder het huidige straatniveau werd gevonden bij rioleringswerkzaamheden. Het is een gravure1 met de contouren van de gevonden lichaamsdelen, omgeven door dure producten uit de tegenwoordige tijd. 

Het is het graf van een dame uit de vierde eeuw. Ze lag in een loden grafkist, reden waarom ze haar liefdevol de "Loden Lady" zijn gaan noemen.

Het moet een rijke, invloedrijke dame zijn geweest (en invloedrijk waren toen niet veel dames!), want lood was ook in die tijd een duur materiaal en er waren kostbare rijkdommen meebegraven. Bovendien lag het graf aan een voorname weg. En het lag diep en hoe dieper een graf, des te lastiger het was om zo'n goedgevulde kist leeg te roven. Die moeite deed je niet bij eenvoudiger begravingen.

De gevonden loden kist en de stoffelijke resten van de dame zelf kun je bezichtigen in Museum Het Valkhof.

Wie weet met wie we hier te maken hebben!

Met dank aan Kunst op Straat Nijmegen.

Het huis en de werkplaats van de Gebroeders van Lymborch

Op enkele tientallen meters van de vindplaats van de Loden Lady stond in de veertiende eeuw het huis waar de Gebroeders van Lymborch (tot voor kort nog van Limburg genoemd) en hun oom/ leermeester Jan Maelwael woonden en werkten. Een van de kelders onder dit woon- en werkpand van Jan Maelwael en zijn neven is nog niet zo lang geleden teruggevonden. Deze kelders liggen deels onder het pand van C&A en deels onder de panden links ervan. Je kunt er een bezichtigen!

Vanaf 25 augustus 2019 is het Gebroeders van Lymborch Huis hier in de Burchtstraat 63  geopend, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben.

Het Huis zal de basis worden voor tal van historische en culturele publieksactiviteiten. Van tentoonstelling tot lezing, van stadswandeling tot educatieprogramma’s voor scholieren. Bezoekers kunnen hier meer over het leven en werk van de familie Maelwael Van Lymborch te weten komen.

Maelwael? Gebroeders van Lymborch?

Rembrandt of van Gogh zijn hier in Nederland bekender, maar de gebroeders en hun oom zijn in het buitenland minstens zo bekend en zeker zo geliefd.

Niet alleen zijn de meeste afbeeldingen van een klein formaat, bovendien zijn hun mooiste werken zijn zo kwetsbaar dat ze niet meer tentoongesteld kunnen worden. Gelukkig zijn er (ook in het Gebroeders van Lymborch-huis) mooie en wél te betalen boeken met prachtige reproducties te koop. Wil je een facsimile, dan betaal je meer, jaren geleden zelfs al € 12.000.

Meer Over de Gebroeders van Lymborch, met een video van de ontdekking van de kelders onder hun ateliers | Meer over de gebroeders op deze website |

Stadskasteel om de hoek

Als je bovenaan de Burchtstraat bent sla dan even linksaf. Achter het pannenkoekenhuis 't Hoogstraatje, staat een groot pand. Dat pand is een stadskasteel geweest. Je kunt het zien als je links tussen het rijtje oude en het rijtje nieuwere panden door het hek kijkt.

Ook achter de (afschuwelijk lelijke) gevel van het Kruidvat in de Burchtstraat werd in 2003 een fragment ontdekt van een stadskasteel uit de dertiende of vroege veertiende eeuw. In deze periode werden dit soort grote huizen voor de stedelijke elite gebouwd, vaak uitgerust met borstweringen, kantelen en arkeltorentjes. Vandaar de naam stadskasteel.

Meer over Stadskastelen in Nijmegen waaronder meer over het stadskasteel achter Hoogstraat 3.

1 De gravure is gemaakt door het ontwerpbureau LaSalle uit Ede.

We gaan nu verder door enkele straten die de oorlog hebben overleefd, met mooie panden en leuke winkeltjes,

Verder door de Ringstraten

Laat je leiden door bolletjes van deze kleur als je deze route wilt lopen. De volgorde van de nummers is niet zo van belang.

Bij het kaartje

Met dit knopje, links in de bovenbalk, kun je lagen van de kaart aan- en uitzetten. Laat bij deze wandeling bij voorkeur alleen "Centrum zuid" aangevinkt.
 

Dit knopje rechts in de bovenbalk gebruik je als je de link naar het kaartje met vrienden wilt delen of naar jezelf wilt sturen (handig als je het op een smartphone of je i-Phone wilt gebruiken).
 

Deze pagina werd het laatst aangepast op 03-02-2020.