Burchtstraat

Het routekaartje bij deze wandeling kun je op de eerste pagina vinden.

  Hou voor het vervolg van de wandeling de linkerkant van de straat aan.

Over de Burchtstraat. Lang verhaal kort.

De Burchtstraat was en is een van de belangrijkste straten in het centrum van Nijmegen. Hij leidt naar het Valkhof en de Valkhofburcht aan de ene en naar de Grote Markt en de Stevenskerk aan de andere kant.

In de Romeinse tijd maakte de Burchtstraat deel uit van de route van Xanten, in het huidige Duitsland, naar Katwijk aan Zee. Wegen in de Romeinse tijd.

In de straat stonden tenminste twee stadskastelen. En een dame uit de laat-romeinse tijd: de Loden Lady vond hier eeuwige rust.

Loop door tot tegenover C&A (28).

Het graf van de "Loden Lady"

Pal tegenover C&A en midden op straat vind je een kunstwerk dat herinnert aan het graf dat in mei 2001 precies hier, bijna vier meter onder het huidige straatniveau werd gevonden bij rioleringswerkzaamheden.

Het graf was van een dame uit de vierde eeuw. Ze lag in een loden grafkist, reden waarom ze haar liefdevol de "Loden Lady" zijn gaan noemen.

Het moet een rijke, invloedrijke dame zijn geweest (en invloedrijk waren toen niet veel dames!), want lood was ook in die tijd een duur materiaal en er waren kostbare rijkdommen mee begraven. Bovendien lag het graf aan een voorname weg. En het lag diep en hoe dieper een graf, des te lastiger het was om zo'n goedgevulde kist leeg te roven. Die moeite deed je niet bij eenvoudiger begravingen.

De gevonden loden kist en de stoffelijke resten van de dame zelf kun je bezichtigen in Museum Het Valkhof. Het kunstwerk dat hier ligt, herinnert eraan met moderne spullen als grafgift.

Wie weet met wie we hier te maken hebben!

Loop een klein stukje door.

Het huis en de werkplaats van de Gebroeders van Lymborch

Aan de rechterkant, op enkele tientallen meters van de vindplaats van de Loden Lady stond in de veertiende eeuw het huis waar de Gebroeders van Lymborch en hun oom/ leermeester Jan Maelwael woonden en werkten (29). Een van de kelders onder dit woon- en werkpand van Jan Maelwael en zijn neven is nog niet zo lang geleden teruggevonden. Het is een van de middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Deze kelders liggen deels onder het pand van C&A en deels onder de panden links ervan. De middelste kun je bezichtigen!

Maelwael? Gebroeders van Lymborch?

Rembrandt of van Gogh zijn hier in Nederland bekender, maar de gebroeders en hun oom zijn in het buitenland minstens zo bekend en zeker zo geliefd.

Dat ze bij veel mensen minder bekend zijn kom zeker doordat de meeste afbeeldingen van een klein formaat zijn. Bovendien zijn hun mooiste werken zo kwetsbaar dat ze niet meer tentoongesteld kunnen worden. Hun werk is letterlijk onbetaalbaar.

Maar de tekening hiernaast komt je vast bekend voor. Door dit soort miniaturen, die een heel nieuwe periode inluidden in de westerse schilderkunst zijn de gebroeders misschien dan niet bij iedereen door hun naam, maar wel door hun werk bekend.

Gelukkig zijn er (ook in het Gebroeders van Lymborch-huis) mooie en wél te betalen boeken met prachtige reproducties te koop. Wil je een facsimile dan betaal je meer: jaren geleden zelfs al € 12.000.

Meer Over de Gebroeders van Lymborch, met een video van de ontdekking van de kelders onder hun ateliers | Meer over de gebroeders op deze website |

1 De gravure is gemaakt door het ontwerpbureau LaSalle uit Ede.

  Aan de overkant van de straat zie je een mengeling van vooroorlogse panden en wederopbouwarchitectuur. Het is, vooral in de uitvoering, niet allemáál even fraai: het waren moeilijke tijden na de oorlog, maar er zijn daar, gemengd met bebouwing van voor 1940, toch mooie staaltjes van te vinden.

Als je de afschuwelijke gevel van het Kruidvat even weg denkt, kun je je misschien voorstellen dat ook hier, net als om de hoek een stadskasteel stond waarvan delen in het begin van deze eeuw zijn teruggevonden.

Door naar het einde van deze wandeling:

Het stadhuis van Nijmegen

 

Deze pagina werd het laatst aangepast op 25-02-2020.