De Oversteek van de Waal

September 1944 was een doorslaggevende maand in de Operatie Market Garden. Bij Arnhem waren de geallieerden opgetrokken. John Frost en zijn mannen moesten de Arnhemse brug veroveren, maar ze beschikten voor maar twee dagen over proviand en munitie. Dat bleek een onmogelijke opgave. John Frost en 200 gewonde manschappen werden krijgsgevangen gemaakt.

Misschien zou de operatie gunstiger zijn verlopen als het mogelijk was geweest de geallieerden vanuit het zuiden eerder bij te springen.

Op 20 september kreeg het 3rd Battalion van het 504th Parachute Infantery Regiment van majoor Julian Cook opdracht de Waal over te steken en de spoorbrug via de noordzijde te veroveren.

Met veel te lichte boten van het Britse XXX Corps gingen ze de Waal over. Het werd een gevecht van man tegen man.

Van de 26 bootjes die vanaf de zuidoever vertrokken, kwamen er volgens ooggetuigen maar dertien aan de overkant aan. De rest was tijdens de overtocht gezonken of de aan boord aanwezige genisten waren gedood.

De soldaten die wel de andere kant van de Waaloever wisten te bereiken, vochten zich met getrokken bajonetten naar de verkeersbrug. Twee uur na hun overtocht hadden de para's de spoorbrug in handen en leden de Duitse soldaten flinke verliezen. Nog eens twee uur later hadden ze de noordzijde van de verkeersbrug ingenomen. Toen rolden de eerste tanks van de Grenadier Guards de Waalbrug over.

De operatie zelf lukte: de beide bruggen bij Nijmegen werden veroverd.... maar Arnhem kon niet worden bereikt. Het was een brug te ver.

Aan de noordzijde van de Waal, nabij de brug De Oversteek, vind je het monumentje voor de omgekomen soldaten. Elk jaar herdenken daar betrokkenen en ieder die zich betrokken voelt, waaronder schoolkinderen uit Nijmegen, die in rubberen bootjes uitgevoerde oversteek.

Stadsbrug de Oversteek Nijmegen Henk Monster [CC BY 3.0]Sunset march en Lights Crossing

Met de Sunset March wordt sinds 19 oktober 2014 dagelijks eer bewezen aan de geallieerde militairen, die hier voor de vrijheid van Nederland gevochten hebben  Speciaal de 48 bij de oversteek van de Waal ("Waalcrossing") omgekomen militairen worden daarmee herdacht.

De verlichting van de brug De Oversteek vormt een kunstwerk. Rond zonsondergang worden de 48 lichtmasten op de brug paar voor paar ontstoken, in het tempo waarin een veteraan, meestal gevolgd door belangstellenden, in marstempo de brug over gaat. 

Iedere avond loopt tenminste één veteraan deze Sunset March. Als je wilt, kun je je bij een mars aansluiten. Op de website https://www.sunsetmarch.nl/ kun je zien hoe laat de mars op de betrokken dag start. Voor de goede orde: die site is voor de veteranen bedoeld, als iemand die zich aansluit hoef je je niet aan te melden! Verzamelen is aan de zuidkant op de brug. De trap naar boven bevindt zich nabij de Jan Nierathstraat. .

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen het offer van de Amerikaanse militairen hier ver van huis herdenken, maar ook en vooral een zichtbare brug slaan naar alle militairen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Sunset march is per 2020 nationaal immaterieel erfgoed

De Sunset March is per januari 2020 opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze lijst is de nationale uitwerking van het Unesco-verdrag waarmee internationaal tradities, vaardigheden en rituelen duurzaam worden beschermd. De organisatie hoopt dat hiermee wereldwijde erkenning en bekendheid dichterbij komt.

Foto Stadsbrug De Oversteek is gemaakt door Henk Monster [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]
Het copyright van de foto in de header kon ik ondanks verwoede pogingen niet achterhalen.

Over de Sunsetmars (also in English) | Over het kunstwerk Lights Crossing van Atelier Veldwerk | De Sunset march is een initiatief van “Veteranen Overbetuwe“ | Liberationroute

 

Deze pagina werd het laatst aangepast op 04-01-2021.