De stadsstrandjes van Nijmegen

Relaxen, zwemmen en ontmoeten

Het centrum van Nijmegen ligt sinds de Waalsprong wordt bebouwd en er een prachtig recreatiegebied midden in de stad is ontstaan, tegen de natuur aan.

Bossen en polder gaan, van hoog naar laag, in elkaar over aan de oostkant, de polder eindigt in strandjes aan de Waal om te recreëren.

In het noorden: dijken, boomgaarden, landgoederen en 4 km water om te zwemmen en te roeien met strandjes om te zonnen.

In het westen: riviernatuur, dijken en wielen.

Ten zuiden van de stad spiegelen vennen in paarse heide de wolken erboven en vind je zich tot in Duitsland uitstrekkende heuvels en bossen.

Waar in de stad je ook bent: je bent binnen een half uur midden in de natuur, ook om te zwemmen, zonnen en pootje te baden.

Kaartje met ook binnenbaden

Dicht bij het centrum:

Voor de Stadsstrandjes: onder de Waalbrug door. Spiegelwaal en Rivierpark over de Waalbrug en bij de verkeerslichten links de trap af

In de nabije omgeving:

De strandjes in het Rivierpark (Spiegelwaal) en in de Stadswaard liggen in gebieden waar ook de natuur zijn gang wil gaan, waar dieren zijn die met rust gelaten willen worden. Respecteer hier de flora en fauna, geef de dieren geen voedsel, houd wat afstand en natuurlijk: ruim je rommel op.

Spiegelwaal

De Spiegelwaal is officieel zwemwater waarvan de kwaliteit door de Provincie Gelderland wordt gemonitord. Meer over de Spiegelwaal.

Waalstrandjes in de Stadswaard

De Waalstrandjes in de Stadswaard zijn geen officieel zwemwater. Dat betekent dat de zwemwaterkwaliteit niet wordt gemonitord.

 In de Waal staat een sterke stroming van wel 5 à 6 km per uur. Daar komt dan nog de scheepvaart bij die ervoor zorgt dat de stroming extra gevaarlijk en verraderlijk kan zijn. Blijf met het zwemmen altijd tussen de kribben. Met kleine kinderen kun je beter in de Spiegelwaal, de Lentse Plas, het Wylerbergmeer of de Berendonck gaan zwemmen.
 Het is fijn als je lege flessen, zakken en zakjes en alle andere rommel mee neemt en onderaan de boogbrug, aan de stadskant, in de bakken deponeert.

Lentse Plas

Zwemmen kun je bij het strand aan de noordzijde van de Lentse Plas. De Lentse Plas is onderdeel uit van natuur- en recreatiegebied De Waaijer. Aan het strand is een horecavoorziening. In de buurt kun je vaak bij de houten toren aan de andere kant een ijsje eten. Officieel zwemwater. Geleidelijk aflopend strand. Waterkwaliteit wordt gemonitord. Ideaal om met kinderen te gaan zwemmen. Geen naaktreceatie.

Wylerbergmeer

Officieel zwemwater. Waterkwaliteit wordt gemonitord. Er is ook een (gedoogd) naaktstrandje. Meer over naakt recreëren op het Wylerbergmeer. Check op de website Leisurelands voor actuele informatie. */

Bisonbaai

De Bisonbaai heeft geen open verbinding met de Waal. De baai is toegankelijk voor textielrecreatie (het eerste gedeelte dicht bij de dijk) en naaktrecreatie. Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Bisonbaai.

Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl

Kijk voor meer info op naaktstrandje.nl.

Het natuurgebied is niet ingericht voor strandrecreatie. Hier grazen Galloway runderen en Konikpaarden.

Het zwemwater heeft een zeer snel aflopende bodem en heeft geen afgebakend gedeelte.

Berendonck

Officieel zwemwater, de waterkwaliteit wordt gemonitord.

De Berendonck heeft sinds 2019 ook een naaktstrandje.

Kaartje met de zwem- en recreatiemogelijkheden

Aanraken of dubbelklikken op het icoon links in de gekleurde balk opent een lijstje met punten. Link naar het kaartje buiten deze website.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 06-01-2021.