de Hessenberg

Houd er rekening mee dat dit geen uitgestippelde routes zijn. Die zijn overal wel te vinden. Sommige mensen vinden de toelichtingen in die boekjes wel erg kort. Daarom geef ik hieronder wat meer informatie over bijzondere plekken, voor als je je thuis wat breder op je bezoek wilt oriënteren. Nog makkelijk en leuker is het natuurlijk om met een stadsgids mee te gaan.

De Hessenberg is één van de zeven heuvels waarop Nijmegen is gebouwd. (Hier staan ze alle zeven genoemd).

Hessenberg in de Romeinse tijd

De Hessenberg was in de Romeinse tijd zo rond 200 na Chr. nog onbewoond. In Ulpia Noviomagus dat meer naar het westen in het huidige Waterkwartier lag, woonden mensen van allerlei slag en afkomst zoals Bataven, Kelten, Joden en Grieken. De overledenen uit Noviomagus werden hier op deze  heuvel begraven, ver genoeg weg om het overbrengen van ziektes te voorkomen en dichtbij genoeg om de overledenen te kunnen bezoeken.

Arme Kinderen Weeshuis in het kort

Het Arme Kinderen Weeshuis (tot 1817, vanaf 1817 Rooms Katholiek Weeshuis)

Dit gebouw vind je boven het Gebroeders van Limburgplein. Het is een wat afstandelijk aandoend gebouw en het ziet er allemaal veel soberder uit dan het Burger Kinderen Weeshuis (later Protestants Weeshuis) in de Begijnenstraat, hier vlakbij. Maar de geschiedenis van dit weeshuis gaat veel verder terug dan van zijn protestante broertje. Die geschiedenis kan het betrekkelijke gebrek aan schoonheid prima compenseren.

In de hoek, gevormd door de Hessenberg, Pijkestraat, Doddendaal en Jodenberg bevonden zich in de middeleeuwen maar liefst vier kloosters.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 05-04-2023.