Waaggebouw

Het Waaggebouw is een mooi voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl .

De Boterwaag, zoals de waag officieel wordt genoemd, werd voor méér doeleinden gebruikt. Aan de linkerkant was een vleeshuis, rechts stond de waag die was bedoeld om gesjoemel met en onenigheid over het gewicht van de handel te voorkomen.

Op de bovenverdieping was links de burgerwacht en waren rechts de militairen gehuisvest. Ze hadden elk een eigen deur, bovenaan de trappen. Die trappen zijn in 1886 opnieuw gebouwd nadat een in de 18e eeuwse gebouwde gallerij was afgebroken. Nu ziet de Waag er dus weer uit zoals hij aanvankelijk gebouwd en bedoeld was.

Om de hoek kun je de oostelijke achterdeur zien. Dat was natuurlijk handig omdat je dan rechtdoor met je wagen het gebouw weer kon verlaten of van beide kanten naar binnenkon.