Waaggebouw

Het Waaggebouw van Nijmegen werd gebouwd rond 1612-1613. Het ontwerp was van Cornelis Janssen van Delft. De Boterwaag (de officiële naam) is een mooi voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl .

Waaggebouw Nijmegen interieur 1930In het rechter gedeelte van de Boterwaag stond de daadwerkelijke waag, de weegschaal die was bedoeld om gesjoemel met en onenigheid over het gewicht van de handel te voorkomen; aan de linkerkant was een vleeshuis gevestigd.

Op de bovenverdieping zat links de burgerwacht. Rechts waren  de militairen gehuisvest. Daaraan dankt het straatje dat links van de Waag loopt haar naam: Achter de Hoofdwacht. Burgerwacht en Hoofdwacht hadden ieder een eigen deur, bovenaan de trappen.

Grote markt met Waag met de galerij 1885De Waag is nogal eens onderhanden genomen. Al na zo'n 150 jaar, in 1756, werd bijvoorbeeld de bordestrap vervangen door een zuilengalerij. Deze en andere aanpassingen (zoals verwijderde dakkapellen) zijn teruggedraaid bij een restauratie in 1886 onder leiding van gemeentearchitect J.J. Weve. Vanaf 1886 ziet de Waag er weer uit zoals hij in het begin gebouwd is en bedoeld was.

Door de grote poorten aan de voor- (rechts) en achterzijde konden karren met te wegen koopwaar naar binnen en naar buiten rijden. Rechts om de hoek aan de achterkant, aan de Kannenmarkt,  kun je de noordoostelijke achterdeur zien.

Links om de hoek is, zoals gezegd, de Achter de Hoofdwacht.

Kijk eens omhoogLet eens op het prachtige straatnaambord om de hoek tegen de gevel van café De Blaauwe Hand. Volgens Rob Essers, die echt alles weet van straatnamen in Nijmegen, is dit bord geplaatst bij de eerdergenoemde aanpak van het pand in 1886.

Het gaat om een bord van geëmailleerd lava van de Manufacture de Lava émaillée van François Gillet in Parijs. Nijmegen was zijn eerste klant in Nederland. Linksonder in de hoek staat het jaartal "1885" en de naam van de producent "Mon Gillet" (Monsieur Gillet). Dit straatnaambord is het enige 19e eeuwse straatnaambord in Nijmegen dat deze vermelding draagt. Kleine details maken kleine dingen groot. Dank aan Rob Essers in een bijdrage op Noviomagus.


* De Hollandse renaissance stijl

herken je onder andere aan

  • Kruisverband metselwerk. Halve, kwart of driekwart stenen (klezoren) gebruikt om een bepaald verband (hier het kruisverband) te bereiken. Over metselverbanden een hele pagina op Wikipedia.
  • Bogen boven de kruiskozijnen die zijn uitgevoerd in glas en lood en met houten luiken.
  • Oranjeachtige stenen.
  • Gesmede ijzeren muurankers.

De luiken zijn rood-zwart. Dat is geen renaissance kenmerk maar dat zijn de stadskleuren van Nijmegen.

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 11-05-2019.