Stevenstoren

De Stevenstoren heeft, net als de Stevenskerk een warm plekje in de harten van de Nijmegenaren: het is het herkenbare baken als je de stad over de Waalbrug binnenrijdt. Het is het gemeenschappelijke symbool voor wat omgaan met tegenslag en gemeenschapszin betekenen.

De Stevenskerk is in de loop van de eeuwen wisselend protestant en katholiek geweest. Uiteindelijk werd de kerk in 1810 bij Koninklijk Besluit aan de Nederduits Gereformeerde Gemeente toegekend. De Stevenstoren bleef eigendom van de gemeente Nijmegen.

Omgekomen torenwachters

Denk bij gemeenschapszin vooral aan het bombardement van februari 1944 waarbij de Stevenstoren op de kerk en op panden aan de Stikke Hezelstraat viel.

Plaquette voor omgekomen torenwachters (foto: Peter Kuipers CC BY 3.0)Bij het bombardement kwamen vijf torenwachters om het leven die werkten voor de luchtbescherming. Aan hen is deze herdenkingsplaquette in de kerk gewijd.

De herbouwde toren

De na de oorlog herstelde toren is grotendeels gelijk aan het origineel, al is de spits ietsje (3 meter) hoger en daarmee wat slanker dan voorheen geworden. De toren is van binnen van beton opgetrokken. Dat was goedkoper, maar is ook duurzamer en brandveiliger dan hout. Bij het dakherstel van de Notre-Dame zal waarschijnlijk ook voor beton worden gekozen.

Klimmen naar het mooiste uitzicht.

Om boven te komen zijn er 199 treden te beklimmen maar dan krijg je wel een beloning voor je inspanningen: op de eerste verdieping spullen uit de geschiedenis van de toren, op de tweede verdieping een grote bomscherf die na het bombardement in de kerk werd aangetroffen. Nog hoger vind je de beiaardkamer en de uurwerkkamer. En dan het fenomenale uitzicht over de stad en het zo gevarieerde landschap in haar omgeving. De Waal, de Spiegelwaal en de Betuwe. Het zicht op Wageningen, de Elterberg n Arnhem. Het natuurgebied de Ooij dat, op nog geen halve kilometer van het centrum gelegen, uitnodigt tot zwemmen, fietsen en wandelen. En in alle richtingen het zicht over de stad.

De zeven klokken in de Stevenstoren.

Er hangen 7 klokken in de Stevenstoren. Hieronder de namen, het gewicht, het jaar van gieten, de doorsnede, de klokkengieter en de plaats waar elke klok gegoten is. Over de laatstgenoemde klok nog wat meer na het overzicht.

Naam van de klok Gewicht Gietjaar Omtrek Klokkengieter Plaats van gieten
H. Stephanus 1700 kg 1953 138 cm Van Bergen Heiligerlee
H. Petrus 250 kg 1953 122 cm Van Bergen Heiligerlee
H. Johanna te Drieën 725 kg 1953 103 cm van Bergen Heiligerlee
H. Gertrudis 350 kg 1953 82 cm Van Bergen Heiligerlee
H. Albertus Magnus 500 kg 1738 82 cm Peter en Mathias van den Gheyn Leuven
Catharina 3500 kg 1566 164 cm Peter en Hendrik van Trier Aken
H. Johannes 388 kg 1484 86 cm Gerard van Wou Kampen

Geert van Wou, Nijmeegse klokkengieter

Woonhuis Geert van Wouw klokkengieter. Hezelstraat 17 NijmegenNaar Geert zijn de trappen vernoemd die van de Stikke Hezelstraat naar de (Zuiderkapel van de) St. Steven lopen. Geert van Wou woonde in de Lange Hezelstraat, op nummer 17  

Geert van Wou is de belangrijkste luidklokkengieter die Nederland en West-Duitsland gekend heeft. Hij werd omstreeks 1450 te Nijmegen geboren, waarschijnlijk als zoon van klokkengieter Willem van Wou. Pas kortgeleden is ontdekt dat Geert ook een klok in de Stevenstoren gegoten heeft. Tot dan was hij vooral bekend van de klokken in de Domtoren van Utrecht. Zware geluien als in Utrecht goot hij ook voor onder andere  Hamburg, Osnabrück en Erfurt.

Als je in meer geïnteresseerd bent kijk dan op beiaarden.nl waaraan we dit laatste stukje ontlenen. André Lehr, een bekend campanoloog vertelt daar veel meer.
De klok in de Stevenstoren ontbreekt in zijn beschrijving. Niet zo vreemd, omdat hij pas na verschijnen van de tekst op die website is ontdekt.

Al mot ik krupe

De liefde voor de stad en de toren is verwoord in wat zo'n beetje het Nijmeegs Volkslied is geworden: Al mot ik krupe, op blote foete gaon. Het filmpje staat onderaan deze pagina  .

Openingtijden Stevenstoren: https://tinyurl.com/openingstijdentoren .

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 11-10-2019.