Geen voorgekookte stadswandeling, maar dwaal- en ontdeksuggesties, met een kaartje voor het houvast.  Veel plezier met de ontdekking van de

Korenmarkt en de Commanderie.

De Commanderie.

De Commanderie van Sint Jan stamt oorspronkelijk uit 1196 en behoort daarmee, naast de St. Nicolaaskapel op het Valkhof, tot de oudste gebouwen van Nijmegen. Graaf Alardus en zijn vrouw Uda namen het als ziekenhuis in gebruik. Naar beiden is een straat in Lent vernoemd.

In 1214 namen de Johannieters (een kloosterorde) het gebouw over. Hun kloosters stonden onder leiding van commandeurs, daarom de naam Commanderie.

Ruim vier eeuwen bleef het gebouw in gebruik als klooster totdat het in 1638 in beslag werd genomen door het (protestante) stadsbestuur.

In latere tijd diende het als onderkomen voor de Academie, zeg maar een voorloper van de universiteit en van de Waalse kerk, de kerk van uit Frankrijk gevluchte Hugenoten. In de oorlog werd het gebouw flink beschadigd door het bombardement van februari '44. Het werd er niet beter op doordat de buurt de ruïne als bouwmarkt en de resten als bouwmateriaal beschouwde. In de jaren 70 werd het pand herbouwd. Het dient nu als onderdak voor allerlei, vooral culinaire activiteiten. 

Korenmarkt.

Korenmarkt (58) NijmegenDe Commanderie ligt vlak bij de Korenmarkt. Op het midden van de Korenmarkt stond de bij de Commanderie horende St. Janskerk. Bij de kerk lag het kerkhof. De kerk werd in 1650 afgebroken. De naam Korenmarkt is hier sinds 1653 van toepassing toen de Korenmarkt van de Lage Markt naar deze plek verhuisde.

Nu is de Korenmarkt een parkje dat zomers plaats biedt aan studenten, stellen en gezinnen die er picknicken. Een deel van de fundering van St. Janskerk en twee grafkeldertjes zijn gevisualiseerd. Op de plaats van de bassins voor het opvangen van het water uit het "beekje" liggen twee 13e-eeuwse kelders. Ze zijn nog wel aanwezig, maar niet zichtbaar.

Suggestie: Vanaf deze plek kun je als je wilt een stukje verder lopen. Een mooie verbinding met een volgende reeks suggesties is de Smidstraat (meer naar beneden, in het verlengde van de Kannenmarkt). Onderaan de Smidstraat is het monumentje voor de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joden op de Kitty de Wijze plaats. Daarover hier meer ???. Ietsje verder het pand van restaurant Uijlenspiegel ???

 en lees hier verder.

Met dit knopje, links in de bovenbalk, kun je lagen van de kaart aan- en uitzetten. Laat bij deze wandeling bij voorkeur alleen "Omgeving Stevenskerk" (de route in deze kleur) aangevinkt.

Deze icoon, rechts in de bovenbalk, kun je gebruiken als je het kaartje liever buiten deze website bekijkt.
 

Dit knopje rechts in de bovenbalk gebruik je als je de link naar het kaartje met vrienden wilt delen of naar jezelf wilt sturen (handig als je het op een smartphone of je i-Phone wilt gebruiken).

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 11-05-2019.