Dwaal- en ontdeksuggesties, met een kaartje (onderaan) voor het houvast.  Veel plezier met de ontdekking van

De Grote Markt en omgeving

Nijmegen dankt zijn naam aan juist dit: een markt. Noviomagus, de oude naam voor Nijmegen, betekent Nieuwe markt.

Nijmegen kende, als zoveel steden, allerlei markten: voor vis, eieren,  vee, koren, laken en kannen. De meeste markten leven voort in hun nog bestaande naam.

De stedelijke economie was in handen van boeren en gilden. De handel speelde zich voor een groot deel in de openlucht af. 

De Grote markt in de bovenstad was de tegenhanger van de Lage Markt in de Benedenstad.  De Lage Markt was in het begin belangrijker: in de Benedenstad was lag de kiem voor de ontwikkeling van Nijmegen. Het eerste stadhuis lag aan de Lage Markt!.

Naarmate de ontwikkeling doorging werd het zwaartepunt verlegd naar de bovenstad. De opening van de Waalbrug betekende het einde van de veerpont en daarmee de economische en maatschappelijk neergang van de Benedenstad.

Grote Markt en Kannenmarkt door het raam van de HemaNu kennen we nog de warenmarkt en de (biologische) groentenmarkt, de luizenmarkt (lusemèrt, elders vaak vlooienmarkt genoemd), de boeken- en platenmarkt en wat markten rond de feestdagen. 

De Grote Markt wordt nog maar beperkt voor markten gebruikt. Je vindt ze nu (op maandag en zaterdag) op de Burchtstraat en het Kelfkensbos. De Grote Markt blijft evenwel een belangrijke centrale plek met zijn vele café's, restaurants en terrassen en als evenementenlocatie.

Op en rond de Grote Markt zijn

te vinden.

Kies voor deze wandeling de route in deze kleur.