Stadswandeling de  Grote Markt en omgeving

  Dwalen en ontdekken - met een kaartje (onderaan) voor het houvast.

Nijmegen dankt zijn naam aan juist dit: een markt. Noviomagus, de oude naam voor Nijmegen, betekent Nieuwe Markt.

Als zoveel steden kende Nijmegen allerlei markten: voor vis, eieren, vee, koren, laken en kannen. De meeste markten leven voort in hun naam die bijna altijd is verbonden met een nog bestaande straat of plein.

De stedelijke economie in Nijmegen was, net als elders, in handen van boeren en gilden. De handel speelde zich voor een groot deel in de openlucht af. Alleen de lakenhandel vond binnen plaats. Op de twee jaarmarkten na was de Lakenhal de enige plaats waar in Nijmegen laken mocht worden verhandeld.

De Grote Markt in de bovenstad was de tegenhanger van de Lage Markt in de Benedenstad. In de Benedenstad lag de kiem voor de ontwikkeling van Nijmegen. Het eerste stadhuis lag aan de Lage Markt!

Langzaamaan werd het zwaartepunt verlegd naar de bovenstad. Op het laatst betekende de opening van de Waalbrug het einde van de veerpont Zeldenrust en daarmee de economische en maatschappelijk neergang van de Benedenstad.

Grote Markt (c) Sarah KiddieNu kennen we nog de warenmarkt en de (biologische) groentemarkt, de luizenmarkt (lusemèrt, elders vaak vlooienmarkt genoemd), de boeken- en platenmarkt en wat markten rond de feestdagen. 

De Grote Markt wordt nog beperkt voor markten gebruikt. Je vindt ze nu (op maandag en zaterdag) op de Burchtstraat en het Kelfkensbos. De Grote Markt blijft echter een belangrijke centrale plek in de stad, met zijn vele cafés, restaurants en terrassen en als evenementenlocatie.

Op en rond de Grote Markt zijn te vinden:

Met dit knopje, links in de bovenbalk, kun je lagen van de kaart aan- en uitzetten. Laat bij deze wandeling bij voorkeur alleen "Omgeving Stevenskerk" (de route in deze kleur) aangevinkt.
 

Deze icoon, rechts in de bovenbalk, kun je gebruiken als je het kaartje liever buiten deze website bekijkt.

 

Dit knopje rechts in de bovenbalk gebruik je als je de link naar het kaartje met vrienden wilt delen of naar jezelf wilt sturen (handig als je het op een smartphone of je i-Phone wilt gebruiken).

 

We nemen aan het aangeven van de interessante punten voor u voldoende is om er een leuke, ontspannen wandeling van te maken zonder steeds op uw mobiel instructies te moeten volgen. Als u het kaartje voldoende uitzoomt, ziet u de straatnamen vanzelf. Verdwalen is uitgesloten, dus veel plezier. Een en ander betekent ook dat u gerust van de gekozen nummervolgorde af kunt wijken of ergens kunt overstappen op een andere route.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 08-09-2019.