Dwaal- en ontdeksuggesties, met een kaartje (onderaan) voor het houvast.  Veel plezier met de ontdekking van:

De Grote Markt en omgeving

Nijmegen dankt zijn naam aan juist dit: een markt. Noviomagus, de oude naam voor Nijmegen, betekent Nieuwe Markt.

Als zoveel steden kende Nijmegen allerlei markten: voor vis, eieren,  vee, koren, laken en kannen. De meeste markten leven voort in hun nog bestaande naam. De stedelijke economie was in handen van boeren en gilden. De handel speelde zich voor een groot deel in de openlucht af. Alleen de lakenhandel vond binnen plaats. Op de twee jaarmarkten na was de Lakenhal de enige plaats waar laken mocht worden verhandeld.

De Grote Markt in de bovenstad was de tegenhanger van de Lage Markt in de Benedenstad. In de Benedenstad lag de kiem voor de ontwikkeling van Nijmegen. Het eerste stadhuis lag aan de Lage Markt!

Langzaamaan werd het zwaartepunt verlegd naar de bovenstad. Op het laatst betekende de opening van de Waalbrug het einde van de veerpont Zeldenrust en daarmee de economische en maatschappelijk neergang van de Benedenstad.

Grote Markt (c) Sarah KiddieNu kennen we nog de warenmarkt en de (biologische) groentemarkt, de luizenmarkt (lusemèrt, elders vaak vlooienmarkt genoemd), de boeken- en platenmarkt en wat markten rond de feestdagen. 

De Grote Markt wordt nog maar beperkt voor markten gebruikt. Je vindt ze nu (op maandag en zaterdag) op de Burchtstraat en het Kelfkensbos. De Grote Markt blijft echter een belangrijke centrale plek met zijn vele cafés, restaurants en terrassen en als evenementenlocatie.

Op en rond de Grote Markt zijn te vinden:
 

Met dit knopje, links in de bovenbalk, kun je lagen van de kaart aan- en uitzetten. Laat bij deze wandeling bij voorkeur alleen "Omgeving Stevenskerk" (de route in deze kleur) aangevinkt.
 

Deze icoon, rechts in de bovenbalk, kun je gebruiken als je het kaartje liever buiten deze website bekijkt.

 

Dit knopje rechts in de bovenbalk gebruik je als je de link naar het kaartje met vrienden wilt delen of naar jezelf wilt sturen (handig als je het op een smartphone of je i-Phone wilt gebruiken).

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 18-05-2019.