Dwaal- en ontdeksuggesties, met een kaartje (onderaan) voor het houvast.  Veel plezier met de ontdekking van:

De Grote Markt en omgeving

Nijmegen dankt zijn naam aan juist dit: een markt. Noviomagus, de oude naam voor Nijmegen, betekent Nieuwe Markt.

Als zoveel steden kende Nijmegen allerlei markten: voor vis, eieren,  vee, koren, laken en kannen. De meeste markten leven voort in hun nog bestaande naam. De stedelijke economie was in handen van boeren en gilden. De handel speelde zich voor een groot deel in de openlucht af. Alleen de lakenhandel vond binnen plaats. Op de twee jaarmarkten na was de Lakenhal de enige plaats waar laken mocht worden verhandeld.

De Grote Markt in de bovenstad was de tegenhanger van de Lage Markt in de Benedenstad. In de Benedenstad lag de kiem voor de ontwikkeling van Nijmegen. Het eerste stadhuis lag aan de Lage Markt!

Langzaamaan werd het zwaartepunt verlegd naar de bovenstad. Op het laatst betekende de opening van de Waalbrug het einde van de veerpont Zeldenrust en daarmee de economische en maatschappelijk neergang van de Benedenstad.

Grote Markt en Kannenmarkt door het raam van de HemaNu kennen we nog de warenmarkt en de (biologische) groentemarkt, de luizenmarkt (lusemèrt, elders vaak vlooienmarkt genoemd), de boeken- en platenmarkt en wat markten rond de feestdagen. 

De Grote Markt wordt nog maar beperkt voor markten gebruikt. Je vindt ze nu (op maandag en zaterdag) op de Burchtstraat en het Kelfkensbos. De Grote Markt blijft echter een belangrijke centrale plek met zijn vele cafés, restaurants en terrassen en als evenementenlocatie.

Op en rond de Grote Markt zijn te vinden:

Kies voor deze wandeling de route in deze kleur.

Je kunt bepaalde delen van het kaartje in- en uitsluiten door dit knopje in de bovenbalk te gebruiken. Je zet daarmee de linker keuzekolom aan en uit.

Als je het kaartje liever buiten de website bekijkt, kun je in de bovenste balk dit icoon gebruiken.