Molenstraat en Broerstraat en omgeving

Molenstraat

De Broerstraat en de Molenstraat maken deel uit van de as die aan de Waalkade begint met de Grotestraat en eindigt bij het Keizer Karelplein. Dit was een belangrijke stratenas, vooral nadat in de zeventiende eeuw de pont over de Waal werd verplaatst van de Veerpoort in het oosten, nabij de Valkhofheuvel, naar het westen: de Kraanpoort. Deze Kraanpoort stond op de Waalkade, onderaan de Grotestraat. 

Nadat de Molenpoort in 1877 was gesloopt en de eerste stadsuitbreidingen plaatsvonden werd de Molenstraat de belangrijkste entree tot de binnenstad. Dat had grote betekenis voor de straat. In de ruim aangelegde nieuwe woonwijken woonden veel nieuwe rijke Nijmegenaren die nu door de Molenstraat de stad in liepen. Gevolg was dat het door woningen gedomineerde straatbeeld werd verruild voor winkels. 

Jugendstil

De belangrijkste kunststroming in die tijd was de Jugenstil. De Jugendstil kenmerkt zich door een afkeer van symmetrie en een voorkeur voor ornamentiek. Voorbeelden zijn gracieus gestileerde planten en bloemen met lange stelen, vogels en vlinders, vaak in combinatie met slanke vrouwenfiguren. Veel winkels kregen die uitstraling. Als je maar omhoog kijkt vind je daar nog voorbeelden van. Omhoog kijken zou trouwens je tweede natuur moeten worden als je door welke stad dan ook loopt. Je ziet zoveel meer dan de vrijwel altijd verbouwde onderpuien!