de Hessenberg

De Hessenberg is één van de zeven heuvels waarop Nijmegen is gebouwd. (Hier staan ze alle zeven genoemd).

Over de oorsprong van de naam is veel gespeculeerd. Het zou van oorsprong Essenberg zijn (van de boom die hier dan veel voor zou komen) of afkomstig zijn van de Hessen. De Batavieren kwamen uit het gebied van de Chatten die in grote delen van het huidige Hessen (Duitsland) woonden. Ook een optie dus. Nog weer een andere optie: Het zou zo heten omdat dit gebied gerekend werd tot het gebied van Hees en daarom dus ""Hezeschen-" of "Hessenberg" werd genoemd. Het is onduidelijk, dat is wel duidelijk.

Enkele oude straatnamen in dit gebied zijn Pijkestraat (Pikkegas): In de 15e eeuw werd daar een klooster gebouwd door de Cellenbroeders die zich wijdden aan de verpleging van pestlijders. Deze congregatie verzorgde later ook krankzinnigen. Op oude kaarten vind je dan ook aak de naam Dolhuis voor dit pand, dat in 1887 werd afgebroken en waarvoor in de plaats de Bank van Leening werd gebouwd. Deze Bank van Lening staat er nog steeds, op de hoek met de Hessenberg (als straat)

Het Arme Kinderen Weeshuis (tot 1817, vanaf 1817 Rooms Katholiek Weeshuis)

Dit gebouw vind je boven het Gebroeders van Limburgplein. Het is een wat afstandelijk aandoend gebouw en het ziet er allemaal veel soberder uit dan het Burger Kinderen Weeshuis (later Protestants Weeshuis) in de Begijnenstraat. Maar de geschiedenis van dit weeshuis gaat veel verder terug dan van zijn protestante broertje. Die geschiedenis kan het betrekkelijke gebrek aan schoonheid prima compenseren.

Geschiedenis Arme Kinderen Weeshuis in het kort

In de hoek, gevormd door de Hessenberg, Pijkestraat, Doddendaal en Jodenberg bevonden zich in de middeleeuwen maar liefst vier kloosters.
Het voormalige gasje Bethlehem huisvestte sinds 1410 een begijnhuis, dat in 1465 al de trekken van een klooster had.
Aan het gasje Klein Bethlehem stond al voor 1413 een begijnenhuis dat later is samengevoegd met het klooster Bethlehem. Aanvankelijk aan de oostzijde van de Pijkestraat tussen Doddendaal en de Hessenberg stond het huis van de Lollarden of Cellebroeders. Later, na 1461, verhuisde dat naar het lager gelegen gedeelte van de Pijkestraat tussen Hessenberg en Lange Hezelstraat. Daar staat nu het uit 1887 daterende gebouw van de Bank van Leening. 
En tenslotte het klooster "Hessenberg" voor 1380 als begijnenhuis gesticht, vanaf 1450 klooster waarin in de hoogtijdagen maar liefst 98 nonnen woonden. In 1591 (Nijmegen werd gedwongen protestant) werd het klooster opgeheven maar de zusters mochten er blijven wonen tot de laatste was overleden. Dat gebeurde in 1636. Twee jaar later werd hier het Arme Kinderen Weeshuis gesticht.