Burchtstraat

Laat je leiden door bolletjes van deze kleur als je dit gebied wilt bekijken. Zie het kaartje onderaan.

Speciaal leuk om te bekijken: de Blauwe steen, de Loden Lady, de Gebroeders van Lymborch en een stadskasteel. Lees vooral verder om er meer over te weten te komen! Er is een afzonderlijke pagina over het Stadhuis.

De Burchtstraat was en is een belangrijke straat in het centrum van Nijmegen. Hij leidt naar het Valkhof en de Valkhofburcht (vandaar de naam). Het oude stadhuis ligt aan deze straat.

In de Romeinse tijd maakte de Burchtstraat deel uit van de route van Xanten, in het huidige Duitsland, naar Katwijk aan Zee. 

In de straat stonden tenminste twee stadskastelen. En een dame uit de Merovingische tijd: de Loden Lady vond er eeuwige rust.

de Blauwe Steen

Op het kruispunt van de oudste straten van de stad ligt de Blauwe Steen. De historische Blauwe Steen werd al 1522 genoemd. Hij vormde het middelpunt van de middeleeuwse stad, waar de hoofdstraten samenkomen. Het middelpunt van de vier kwartieren (vierdels) waarin de stad was verdeeld: het Broersvierdel, het Onze Lieve Vrouwenvierdel, het St. Anthonisvierdel en het St. Jansvierdel.

Op de blauwe steen werden de in het Stadhuis uitgesproken vonnissen uitgevoerd. Die konden bestaan uit bijvoorbeeld geseling, vingers of oren afhakken en dergelijke. Ook boekverbrandingen vonden hier plaats. Niet altijd was het zo wreed: als een  gevangen genomen Nijmegenaar om de steen werd geleid en iemand stelde zich borg, dan mocht hij niet in het gevang worden gezet totdat zijn vonnis was uitgesproken. Een ander oud gebruik was dat bij een begrafenis de stoet om de steen trok.

Tegenwoordig wordt op de Blauwe Steen onder meer het carnavalsseizoen officieel geopend.

De Blauwe Steen is ook een mooi begin van een stukje wandelen: Grote Markt en omgeving

Het graf van de "Loden Lady"

Pal tegenover C&A en midden op straat vind je een kunstwerk dat herinnert aan een graf dat hier werd gevonden. Het is gemaakt door het ontwerpbureau LaSalle uit Ede.

Het gaat om het graf van een dame uit de vierde eeuw. Het werd in mei 2001 bijna vier meter onder het huidige straatniveau gevonden. De dame lag in een loden grafkist, reden waarom ze haar liefdevol de "Loden Lady" zijn gaan noemen. Lood was in ook in die tijd een duur materiaal en er waren kostbare rijkdommen meebegraven. Het zal daarom een rijke, wellicht invloedrijke dame zijn geweest. Ook de diepte waarop ze is begraven zal daarop duiden, want hoe dieper het graf lag hoe lastiger het was om zo'n goedgevulde kist leeg te roven.

Het kunstwerk ligt precies op de plaats waar het graf is gevonden. Het is een gravure met de contouren van de gevonden lichaamsdelen, omgeven door dure producten uit de tegenwoordige tijd. 

Als je het vanwege het verkeer niet aandurft er naartoe te lopen: hierbij een foto van het kunstwerk. De gevonden loden kist en de stoffelijke resten van de dame zelf kun je bezichtigen in Museum Het Valkhof.

Met dank aan Kunst op Straat Nijmegen.

Het huis en de werkplaats van de Gebroeders van Lymborch

Op enkele tientallen meters van de vindplaats van de Loden Lady stond in de veertiende eeuw het huis waar de Gebroeders van Lymborch (tot voor kort nog van Limburg genoemd) en hun oom annex leermeester Jan Maelwael woonden en werkten. De kelder onder dit woon- en werkpand van Jan Maelwael en zijn neven is nog niet zo lang geleden teruggevonden. Deze kelder ligt deels onder het pand van C en A en deels onder het pand links ervan. Hopelijk is hij binnenkort te bezichtigen.

Maelwael? Gebroeders van Lymborch (van Limburg)?

Rembrandt of van Gogh zijn hier in Nederland bekender, maar de gebroeders en hun oom zijn in het buitenland minstens zo bekend en zeker zo geliefd.

Hun mooiste werken zijn zo kwetsbaar dat ze helaas niet meer tentoongesteld (kunnen) worden. Maar er zijn ook mooie en wél te betalen boeken met prachtige reproducties. Wil je een facsimile, dan betaal je meer, jaren geleden al € 12.000. Maar of je daar dan echt ook meer van geniet is de vraag.

Meer Over de Gebroeders van Lymborch, met een video van de ontdekking van de kelder | Meer over de gebroeders op deze website |

Stadskasteel om de hoek

Als je bovenaan de Burchtstraat bent sla dan eens linksaf. Achter het pannenkoekenhuis 't Hoogstraatje dat je links vindt, staat een groot pand. Dat pand is een stadskasteel geweest. Je kunt het zien als je links tussen het rijtje oude en het rijtje nieuwere panden door het hek kijkt.

Ook achter de (afschuwelijk lelijke) gevel van het Kruidvat in de Burchtstraat werd in 2003 een fragment ontdekt van een stadskasteel uit waarschijnlijk de dertiende of vroege veertiende eeuw. In deze periode werden dit soort grote huizen voor de stedelijke elite gebouwd, vaak uitgerust met borstweringen, kantelen en arkeltorentjes. Daarom de naam stadskasteel.

Meer over Stadskastelen in Nijmegen waaronder meer over het stadskasteel achter Hoogstraat 3.

Laat je leiden door bolletjes van deze kleur als je dit gebied wilt bekijken. De volgorde van de nummers is willekeurig: laat je leiden door je voork(l)eur.

Maak 'n PDF van deze pagina
Als je wilt gaan wandelen kun je op mobiel of tablet/iPad natuurlijk het beste de digitale versie gebruiken. Heb je geen mobiel of tablet bij je of wandel je liever met papier dan kun je (met bijna alle browsers) een PDF van deze pagina laten maken en die uitprinten om mee te nemen.
NBVoor het kaartje zul je niet zonder mobiel of tablet kunnen. Dat wordt op de PDF niet duidelijk genoeg weergegeven. Bovendien mis je dan veel plaats-specifieke info.
Maak 'n PDF van deze pagina