Mariënboom, Mariënbosch, Mariënbos of Park Mariënboom

Wat is het? Hou je vast! (artikel is nog in de maak)

Mariënboom

Mariënboom was, zo blijkt, de naam van een buurtschap langs de huidige Groesbeekseweg waar een aan de maagd Maria gewijde kapel was gevestigd. De naam werd waarschijnlijk ontleend aan een boom waartegen of waaronder een beeld van de Maagd Maria stond. In 1537 stond er al een kapel die 'Mariënboemcken' werd genoemd, een kapel waarin kerkelijke diensten werden gehouden. Ook in latere jaren wordt deze kapel genoemd. 

Villa Oud-Mariënboom, Groesbeekseweg 424 Nijmegen is naar deze buurtschap genoemd. Het is een rijksmonument,  gebouwd in 1822. Het ligt nogal laag vergeleken met de weg. De neoklassieke uitstraling kreeg het gebouw bij een verbouwing uit 1875. Nu is er in het gebouw een uitvaartcentrum gevestigd.

Mariënbos, Mariënbosch, Park Mariënboom 

Mariënbosch (Mariënbos is geen officiële naam) is het bos dat nabij de voormalige buurtschap Mariënboom ligt. Het huidige bos is omsloten door de Sophiaweg, Luciaweg, Bosweg en Groesbeekseweg. Een andere, niet officiële naam voor Mariënbos is Park Mariënboom (!)

Het Klooster Mariënbosch, Groesbeekseweg 351 Nijmegen, van architect Charles Estourgie is een groot gemeentelijk monument waarvan de naam naar het bos verwijst. Het is een voormalig klooster en meisjespensionaat van de orde Jezus, Maria en Jozef (JMJ). Het wordt onder meer gekenmerkt door veel donkergekleurd  baksteen met tal van symbolische zandstenen versieringen. Nu wonen er zo'n 350 studenten.

In 1928 maakte de gemeente van de in het gebied gelegen Mariënboschjes een Rododendronpark. In de bloeitijd van de Rododendrons, het voorjaar is het hier een zee van bloemen.

*/ meer volgt

 

 

 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 07-05-2019.