De Hortus van Nijmegen

De Botanisch tuin, de Hortus van Nijmegen ligt in Park Brakkenstein, aan de zuidrand van Nijmegen en is een juweel in een juweel. Park Brakkenstein ligt tegen de campus van de Radbouduniversiteit aan.

Deze hortus is al de vierde die de stad rijk was. De eerste lag op het Mariënburg en diende als kruidentuin voor medicinale planten ten behoeve van het daar gevestigde militaire hospitaal, de tweede lag langs de huidige Doddendaal, vlakbij het Kronenburgerpark en de derde tuin xxx

De huidige hortus is onderdeel van Park Brakkenstein en is aangelegd tussen 1969 en 1971. Toentertijd werd hij Hortus Arcadië genoemd. In 2015 ging de Hortus Arcadië over in de Hortus Nijmegen.

Hortus Nijmegen heeft meerdere "sferen": de theetuin met prachtige borders vol bloemen en planten uit binnen- en buitenland. Met elementen die zich ook voor een bezoek met kinderen prima lenen.

De landschapstuin /botanische tuin met alpenrots met alpiene en inheemse planten. De tuin is "opgezet naar de inzichten van pioniers van de Nederlandse natuurbescherming Jac. P. Thijsse en Victor Westhoff en laat verschillende half-natuurlijke, door de mens en natuur gevormde plantengemeenschappen zien. Veel van deze half-natuur is bedreigd en ook de daar voorkomende soorten. In Nijmegen zijn deze Rode Lijst soorten terug te vinden in hun natuurlijke vegetatie. " Citaat website van de hortus.

De tuin is ook een klein openluchtmuseum met kunst die verrassend tevoorschijn komt tussen en in harmonie is met de omringende natuur. Er worden ook tijdelijke exposities gehouden.

In de tuin vinden in de zomermaanden activiteiten plaats waaronder druk bezochte concerten, workshops, rondleidingen en meditaties.